Çocuklarda iştahsızlık oldukça yaygın görülen bir sorundur. Özellikle de okul çağına kadar çocuklarda iştahsızlık görülebilir. Bu sorunun çözümünde ise doğru yaklaşım oldukça önem teşkil etmektedir.
Ancak bu noktada annelerin en büyük hatası, çocuklarını yeteri kadar beslenmiyor sanmaktır. Şayet bu konuda bir şüpheniz mevcut ise bir uzman yardım isteyerek çocuğunuz boy ve kilo oranı hakkında bilgi alabilirsiniz. Boy ve kilo oranı normal olan çocuklar yeteri kadar besleniyor demektir.
- Tabağının tamamını bitirmesi için zorlamayın.
Annelerin yaptığı en büyük hatalardan biri de çocuklarının kendileri kadar yiyebileceğini düşünüp porsiyonu buna göre büyük tutmaktır. Çocukların mide kapasitesi erişkinlerden daha küçüktür. Bu sebeple de tüketebileceği kadar yemek koymaya önem gösterin.
- Ek gıda için sebzeyi ön plana koyun
Ek gıda dönemi bebeğin erişkinlik dönemindeki beslenme alışkanlıklarını belirleyen oldukça önemli bir dönemdir. Bu sebeple ek gıdaya geçildiğinde sebze grubundan besinler vermeye önem gösterin. Bu sayede damak tadı sebzelere alışacak ve ilerleyen dönemlerde sebze tüketiminde sorun yaşayamacaktır.
- Ona büyük gibi davranmaya başlayın
Bebeğiniz her geçen gün büyüyor. Ona ne kadar saygılı davranırsanız, o kadar sorumlu bir çocuğunuz olur. Ne giyeceğine, ne zaman yemek yiyeceğine karar vermesini destekleyin. Sevdiği ve sevmediği şeylere karar versin. İhtiyacı olduğu kadar yemeği öğrenmesine izin verin.
- İştahı yerine gelene kadar ara öğünler vermeyin
Ara öğünlerde karnını meyve ya da abur cuburla dolduran çocuklar, ana öğünlere kadar karınlarını doyururlar. Bu sebeple de iştahları kapanır. Bu sebeple iştah sorunu gerçekten varsa ara öğünleri kaldırmayı deneyebilirsin. Bu sayede ana öğünlerde acıkan çocuğunuz yemeğini yiyecektir.
- Beslenme düzeni belli olmalı
Uyku düzeni kadar beslenme düzeni de oldukça önem teşkil etmektedir. Şayet yemek saatleriniz belli olur ise, çocuğun vücudu da buna uyum sağlayacak ve belirli saatlerde otomatik olarak acıkacaktır.
- Uyumadan önce yemek yemesine izin vermeyin
Bebekler 9 aylık olduktan sonra gece besinlerine gereksinim duymazlar. Bu dönemden sonra bebeğin kilo almaması ya da sağlıksız beslenmemesi için uyumadan önce ona yemek vermeyin. Uyumadan önce tüketilen öğünler reflü, obezite ya da diş çürükleri gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.
- Sizin sevmediğiniz besinleri çocuğunuzun yemesini beklemeyin
Çocuklar duyduklarını değil, gördüklerini yapmaya meyillidir. Bu sebeple sizin tüketmediğiniz gıdaları yememek için diretecektir. Şayet ıspanak yerken ağzınızı mayıştırıyorsanız, çocuğunuz da bunu görüp aynısını yapacaktır.
- Yemek yemediğinde sofradan kaldırmayın
Sofra kültürü oldukça önemlidir. Çocuğunuz yemek yemese bile mutlaka sofrada oturmalı, sizinle sohbet etmelidir. Bu sayede ilerleyen zamanlarda sosyal iletişimi de güçlenecektir. Ailenin bir arada olması açısından oldukça önemlidir. Şayet çocuğunuz sizi yemek yerken görürse yemek yemeye daha çok motive olacaktır. Sofrada onu sürekli yemek yemeye zorlayan biri varsa, sofra onun için oldukça zorlayıcı ve irrite edici bir hal alacaktır.
Yemeklere sebze karıştırın
Çocuğunuz sebze yemiyorsa, sevdiği yemeklerin içine sebze katabilirsiniz. Örnek olarak makarna ya da köfte seviyorsa mutlaka harçlarına sebze koymalısınız. Bunun dışında sebzelerin sevimli ve renkli sunumu da çocukları cezbedecektir.
- Mutlaka yumurta yedirin
Yumurta sarısı, peynir ya da yoğurt proteinden zengin besinlerdir. Bu sebeple çocuğunuza bu ürünleri mutlaka yedirmeye çalışın. Faydalarını anlatın. Şayet haşlanmış yumurta sevmiyor ise, yumurtayı farklı şekilde yapmayı teklif edin. İçlerinden sevdiği halini yemesine izin verin.
- Ona ceza vermeyin
Çocuğunuz yemek yemek istemiyor ise, onu cezalandırmayın, yemesi için çok kızmayın. Şayet çok kızarsanız korkacak ve o an için yese bile ilerleyen zamanlarda yemeyi bırakabilecektir. Yemek yediği zaman motive olması için ona bir tablo yapın. Yemek yediği günler için güler yüz işareti koyup onu motive edebilirsiniz. Bu aşamada çocuğunuzu tanıyan sizsiniz. Bu yüzden yaratıcılık kısmı tamamen size kalmış.
- Çocuğunuza ısrar etmeyin, kararlı olun
Şayet minik yavrunuz yemek yemeyi reddetmiş ise ısrar etmeyin, kızmayın. Ancak ara öğünlerde onun istediği herhangi bir şeyi de vermeyin. Diğer öğünü beklemesi gerektiğini söyleyin. Bu şekilde zaman içerisinde beslenme düzeni oturacaktır.