
Zeytinlik Minik Ekmekler Tarifi
4 kişilik
1
Kalakay bir çeşit tatar hamur işi olarak geçer. Tatarların ekmeği olarak da kabul edebiliriz. Fakat kalakay ekmek ve kek arasında kalan bir tattır. Kalakay tatar geleneği olmasına karşın sadece tatarlarda olmayan tebreş ve hıdrelllez gibi yöresel eğlencelerde de geleneksel olarak yenilir. Ve bunun hakkında bir rivayet vardır ki; kalakay düz düşerse yani kabaran tarafı üstte olursa veya ne kadar çok parçaya ayrılırsa önümüzdeki senenin de bir o kadar bereketli geçeceğine inanılır. bir tatar geleneği olan kalakay bir çok şekilde ve bir çok isimle yapılır. Ben bunlardan iki tanesinin tarifini sizle paylaşacağım. Bunlardan biri aşıtgılı kalakay ve bir diğeri de cazba kalakay bu bazı yörelerde maylı kalakay olarak da geçer. Tarifleri ise şöyle;
Malzemelerin tümünü bir kapta karıştırmakla işe başlıyoruz. Ardından ise hamurumuzun pezelerini tutuyoruz. Sonrasında ise pezeleri tek tek açıyoruz.
Pezelerin açılmasının ardından üç adet açılan pezeyi üst üste koyuyoruz ve açılan pezelerin arasına zeytin yağ sürerek katlıyoruz. Daha sonra ise elde etmiş olduğumuz hamuru bir tepsinin içine sığacak biçimde açıyoruz.
Üstüne de su ya da süt sürüyoruz ve sonrasında kaşık basıyoruz. Ardından da fırına veriyoruz.
İlk olarak maylı kalakaya su katılmadığını belirtmemde fayda var. Malzemeleri aynı kapta karıştırarak hamur kıvama gelene dek yoğurmaya başlıyoruz. Bezeleri aldıktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz. Bu aşama daha kolay açılması için.
Dinlenmesinin ardından ise hamurumuzu oklava yardımıyla açıyoruz. Daha sonra ise farklı kapta erittiğimiz margarini hamur üzerine fırça yardımıyla sürüyoruz. Ve bu aşamadan sonra gül biçiminde sarıyoruz.
Buna saraylı tatlı sarma biçimi de denir. Gül seklinde sarmış olduğumuz hamuru 20 dk kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
Daha sonra ise artık dinlenen hamurumuzu tepsi büyüklüğüne göre açıyoruz ve arzuya bağlı olarak üzerine yoğurt yumurta ya da süt sürülerek fırına veriyoruz ve kızarıncaya dek pişiriyoruz. Herkese afiyet olsun…