
Yuvalama Çorbası Tarifi
Kuru fasülyesiz Türk Mutfağı anılmaz. Kuru fasulye, etsiz de yapılabilir, etli de. Ama benim tarifimdeki gibi etsiz yapacaksınız mutlaka tavuk suyu kullanmalısınız ki lezzeti ortaya çıksın, kuru bir tadı olmasın. Öbür türlü çok yavan kalabilir. Sulu yemeyi tercih edenler, pişirmeyi su fasulyelerin üzerindeyken tamamlamalıdır. Bu durumda kuru fasulye yarı sulu olacaktır ve yanında limonla ikram edilir. Kuru fasulye pilav yanında servis edilecekse suyunu biraz daha çekmesini beklemeliyiz.
Fasulyelerimizi akşamdan ıslatıyoruz. Islattığımız fasulyeleri bir tencerede kaynaması için bırakıyoruz. Su üzerlerini 5 cm civarımında geçecek kadar olmalıdır.
Fasulyelerin yumuşaması, ama diri kalması için orta ateşte tıkırdamaya başlayana kadar pişiriyoruz. Su çok kaynarsa fasulyelerin içi dışarıya çıkar. Fasulyeler aniden pişip parça parça olabilir. Bu yüzden kaynarken devamlı kontrol etmemiz lazım.
Bir taraftan ince ince doğranmış soğanlarımızı, 2-3 çorba kaşığı su ve iki çeşit yağla bir tencereye koyuyoruz ve orta ateşte kavuruyoruz.
Soğanları bu öldürdükten sonra salçayı ilave ediyoruz ve yakmamaya dikkat ederek, güzel bir koku verinceye kadar tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
Rendelemiş olduğumuz domatesleri, bir-iki yerinden delinmiş biberleri ve tuzu içine atıyoruz ve sonra tencerenin kapağını kapatıp domates suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
Bu aşamada sıcak tavuk suyunu, sonra da fasulyeleri ilave ediyoruz. Tüm malzemenin tatlarının iyice kaynaşması için 10 dakika kadar orta ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
Daha sonra ocağı kapatıyoruz ve 30 dakika bekletiyoruz. Gerekirse yeniden ısıtıyoruz ve servis yapıyoruz.
Yaptığınız zaman yorumlarınızı mutlaka bekliyorum.