
Zeytinlik Minik Ekmekler Tarifi
4 kişilik
1
Yöresel lezzetlere merakı olanlar için Çorum dolaylarında yaygın olarak bilinen lezzetler arasında bulunan “sac mayalısı” önerilebilir. Yapımı çok da zor olmayıp pratik bir şekilde yapılabilecek ve malzemelerinin de genelde mutfağımızda bulunan ürünler olduğunu söylesek sanırım harekete geçmek için pek de bir şeye gerek kalmaz. Sadece biraz sabır ve özen ile oldukça güzel ve farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Çorum mutfağından da sac mayalısı, bazlama benzerliği ile sofranızı süsleyebilir. Bunun için hangi malzemeler gereklidir, nasıl hazırlanır ben kısaca bahsederek yardımcı olacağım size. Hadi bakalım öyleyse;
Yemek hazırlığına girişmeden önce, neler gerekliyse elimizin altında bulundurmamızda fayda var. Sac mayalısı hazırlamak için de öncelikle ortalama boyutlarda bir kap seçip kuru mayamızı bu yoğurma kabına koyuyoruz.
Üzerine 1 su bardağı kadar ılık su (çok sıcak olmamalı) ile beraber şeker atıyoruz. Sonrasında da elimizle toz maya eriyinceye değin karıştırmaya başlıyoruz.
Bir süre sonra üzerine tuz ve sıvı yağ ekliyoruz. Ardından da unu yavaş yavaş kademeli olarak katıp yumuşak bir hamur oluşturuyoruz. Mayalanması için de üzeri örtülü bir şekilde en az 30 – 35 dakika kadar bir süre beklemeye bırakıyoruz.
Ardından da iyice kabaran ve mayalanan hamuru altı eşit parçaya bölerek bezler yapıyoruz. Bu oluşturduğumuz bezeleri oklava yardımı ile un serpiştirerek 1 cm kadar bir kalınlıkta ve yemek tabağı büyüklüğüne yakın bir büyüklükte açıyoruz.
Bu şekilde altı adet yuvarlak biçimde bazlama ekmeği yapıyoruz. Eğer varsa sac üzerinde şayet yoksa teflon tava üzerinde yağ koymadan önlü arkalı olacak şekilde pişiriyoruz. Unutmamak gereken bir şey de bu tavanın yahut sacın daha önceden iyice kızdırılması. İşte bu kadar kolay ve pratik de bir tarif.
Sevgin Işık
28 Kasım 2014
Bir deneyimli olarak değinmeden geçemeyeceğim. Hamura şeker ve yağ koyulmasa iyi olur, en az bir saat mayalanması gerekir. Eşit büyüklükteki bezeler de en az 20 dk. bekletilir ve oklava kullanılmaz. Çünkü hamurdaki hava kabarcıkları söner. Unlanmış doğrama tahtasında parmak uçlarımızla açmamız, daha iyi kabarmayı sağlar. Afiyetle...
Müjgan Güldoğdu
28 Kasım 2014
Teşekkürler verdiğiniz değerli bilgiler için.